Wat is borduren?

Wat is borduren?

Laatst bijgewerkt op 4 november 2021 om 12:24

De personalisatietechniek borduren wordt vaak gebruikt om het textiel een exclusieve uitstraling te geven. Deze techniek is zeer duurzaam, robuust en geschikt voor zowel vlakke (bv. polo’s) als onregelmatige oppervlakken (bv. fleece jassen).

Er kunnen maximaal 8 tot 12 egale kleurtinten per design geborduurd worden. Dit is afhankelijk per product en het aantal wordt op de productpagina aangegeven. Egale kleurtinten wil zeggen dat 2 verschillende blauwtinten tellen als 2 kleuren. 

Restrictie: kleurovergangen of -verlopen, zoals in figuur 1 getoond worden, kunnen niet geborduurd worden.


Figuur 1: voorbeeld van kleurverlopen die niet gerealiseerd kunnen worden m.b.v. borduren.

Hoe gaat het borduren precies in zijn werk?

Voordat een borduurmachine kan beginnen, moet elk design, zelfs vectorlogo’s, met behulp van een softwareprogramma omgevormd worden tot een borduurbaar ontwerp waarbij alle lijnen, bochten, hoeken, stops… vertaald worden in borduursteken. Dit wordt manueel geperfectioneerd en op een boorduurdiskette gezet. Deze diskette bevat alle nodige informatie waardoor de borduurkoppen exact weten op welke plaats en met welke kleur garen een steek gezet moet worden.

Kortom: de opmaak van dergelijk bestand is erg tijdrovend, daarom is de kost van een diskette iets hoger dan een gewone drukfilm. Bij nabestellingen kan een deel van deze kost vervallen, maar dit hangt af van het product, de oplage en de tijd tussen de bestellingen.

Vervolgens wordt het te personaliseren textiel erg strak opgespannen op een geraamte, voorzien van een beschermend viltje en neergelegd onder de borduurkop. Borduurmachines hebben meestal 4 tot 6 borduurkoppen die tegelijkertijd op 4 tot 6 items exact dezelfde borduur aanbrengen. Als er dus 1 stuk geborduurd moet worden, zijn alle andere koppen toch nog mee aan het bewegen. Om de prijs dus interessant te houden, is het aangeraden om in veelvouden van 6 te bestellen.

Let op: borduren wordt niet aangeraden bij dunne T-shirts. Ondanks het beschermend vilt is de stof zo dun dat de duizenden borduursteken die telkens aangespannen worden, de stof uit model trekken en soms zelfs beschadigen.